Vandaag in Huize De Mik

Wednesday, July 06, 2005

ideaal

Soms tref je ideale mensen die je interviewt. Ideaal om te interviewen bedoel ik. Gisteravond bijvoorbeeld. Een kunstenaar, die ik een vraag stelde en die vervolgens een uur aan het woord bleef. Zonder vervelend of slaapverwekkend te worden. Die alles vertelde wat ik wilde weten, constateerde ik enigszins onwennig. Meestal heb ik tientallen vragen en vraagjes die ik wil stellen, maar deze man beantwoordde ze allemaal. Op een a twee na, gebiedt de eerlijkheid me te zeggen. Het was een interview van : vertel maar. Het informatieve interview. Ik wist weinig van het onderwerp en liet hem vertellen. Hoewel ik me natuurlijk wel had ingelezen via internet.
Vanmorgen trof ik er weer zo een, zo'n achteraf ideale geinterviewde, in het Groningse Farmsum. Al vroeg op, half 7 en kwart voor 8 in de auto. Want de krant wilde een stuk op de dag van de opening van de eerste koolzaadmolen van Nederland. Daar in Farmsum dus. Van half 10 tot half 11 het interview, naar huis rijden, zo rond kwart voor 12 thuis, rekende ik uit, zodat het stuk om half 1 ter burelen in Rotterdam zou zijn. Halverwege de autorit op de Waldwei gaf mijn gsm een signaal af, dat ik een boodschap had. Mijn chef die zei dat het artikel toch niet voor vandaag was, maar voor morgen. Pffff, ben ik daarvoor vroeg mijn bed uitgestapt. Dan had ik net zo goed vanmiddag bij de echte opening kunnen zijn. Hoewel, ik merk dat als je iemand vantevoren interviewt je meer details krijgt. Maar die akkerbouwer, de heer H.A. Hamster, legde alles zeer duidelijk en enthousiast uit. Al vijftien jaar pleitte hij in Den Haag voor meer stimuleringsmaatregelen voor biobrandstof. Hij kreeg nul op het rekest. Maar nu staat die oliemolen, die in feite een schroefpers is, er toch. Zaad wordt uitgeperst en de puur plantaardige olie (ppo) kan als brandstof dienen. Die is schoner dan fossiele brandstof: weinig of geen zwaveluitstoot, de helft minder roetdeeltjes en minder CO2. Ook is de olie biologisch afbreekbaar, geen ramp dus bij morsen. In Duitsland staan al 130 van die persen en kun je gewoon ppo aan de pomp tanken. In ons land komt de ppo maar niet van de grond, de overheid aarzelt met stimuleringsmaatregelen, terwijl die in alle ons omringende landen al wel gelden. Wij lopen hiermee niet voorop, mopperde Hamster, die dacht dat het wel door onze grote aardgasbel moest komen dat de ppo's zo weinig prioriteit kregen. Van de investering van de fabriek van 1,2 miljoen euro, die overigens een halletje blijkt, die wordt gehuurd van graanhandel Nieveen v.o.f., is volgens Hamster slechts 150.000 door de overheid gesubsidieerd. En dat alleen nog voor een onderzoek/studie naar patenten op het restproduct perskoek, waaruit een gistextractvervanger moet worden gefabriceerd.
Maar die meneer Hamster was helder en to-the-point, zeurde niet, wijdde niet uit, en beantwoordde je vragen. Hij durfde ook wat te zeggen en dat is altijd fijn. Geen vaag gedoe. Geen betutteling. Enkele 'oneliners'! Heerlijk! En dat alles zonder mediatraining, neem ik aan. Wat hij van het verwijt van de milieubeweging vond dat teelt van koolzaad milieuonvriendelijk is, gezien de bestrijdingsmiddelen die worden gebruikt: ,,baarlijkse nonsens''. Lang geleden dat ik ,,baarlijk'' (ook wel ,,klinkklare'' , letterlijk: zich onbedekt vertonend) heb gehoord. Er wordt wel iets gespoten, maar minder dan bij andere gewassen, en de koolzaadplant neemt veel CO2 op en scheidt veel zuurstof af, zei hij. Bovendien wordt er geen kunst-, maar stalmest gebruikt. Vergat te vragen waarom koolzaad niet biologisch wordt geteeld. De subsidieregel die Minister Veerman wil laten ingaan (2% bijmengen met biobrandstof wordt dan accijnsvrij) noemde hij ,,onvoldoende'' en ,,zeer matig''.
,,Laat Van Geel in plaats van roetfilters te stimuleren, biobrandstoffen fiscaal aantrekkelijker maken.'' Daar kun je wat mee!


Dit is dan ook een rechtschapen akkerbouwer uit het Groningse Oldambt, recht-door-zee, die boert voor zijn hobby en niet voor het geld. Althans hij zei dat hij van de verbouw van kool-, karweizaad, tarwe en suikerbieten niet rijk werd.
Hamster gaf me een kaartje waarop een zaad strooiende landman staat en zei dat ik altijd zijn 06 mocht bellen als ik nog vragen had. Die en passant een collega te woord stond, die hij vroeg over tien minuten te woord te staan.