Vandaag in Huize De Mik

Friday, November 26, 2010

AFA

Je mag natuurlijk nooit op iemands uiterlijk afgaan. Maar als je die Eric Lucassen van de PVV ziet, vraag je je af of Geert Wilders wel over enige mensenkennis beschikt. Hij ziet er toch een beetje uit als een niet erg snuggere kleerkast, zonder enige zelfreflectie, die je als vrouw niet wilt tegenkomen in een verlaten donker straatje. Hoe kan het dat deze man al zeven jaar schuldeisers achter zijn broek heeft en een niet vermelde veroordeling wegens ontucht op zak heeft, zonder dat Wilders dit wist? Nu snap ik ook waarom Lucassen zijn Kamerzetel niet wilde opgeven. Je vangt acht jaar lang 120.000 euro per jaar als Kamerlid en de PVV heeft geen afdrachtregeling. Het is dus voor Lucassen een methode om geld te verdienen, naast zijn uitkering blijkbaar.
Ook Van Bemmel heeft iets verzwegen, en zelfs die keurige Hero Brinkman heeft iets fouts gedaan. Bij Pauw en Witteman zei hij, correct, dat hij geen veroordeling noch strafblad had, maar een schikking wegens het ontduiken van een snelheidscontrole is ook niet misselijk. Als hij die in dat programma had opgebiecht (de vraag luidde: heeft u nog wat achtergehouden?) was hij geloofwaardiger geweest dan nu. Hi ontkende met grote stelligheid, maar de volgende dag werd onthuld dat hij met 100 kilometer door een woonwijk was gescheurd met gedoofde lichten. Misdadig gewoon en dat als politieagent! Waar is je geweten? Hebben ze niet, die PVV’ers vrees ik steeds meer. Grote woorden, maar zelf zijn ze bepaald niet van de normen en waarden. Zo word je steeds ongeloofwaardiger.
Zijn er nog keurige mensen op aard? Ik herinner me hoe mijn oma zaliger wel eens tegen me zei: “Als alle mensen zo netjes waren als jij en ik, zag de wereld er heel wat beter uit.!” Kamerleden hebben heel wat onoirbare zaken op hun conto, blijkt. Ik begrijp echt niet dat er geen verklaring van goed gedrag nodig is voor je een Kamerzetel kunt bezetten, zoals in het onderwijs. Je hebt toch een voorbeeldfunctie? Lucassen wordt een blok aan het been van Wilders. Het maakt Wilders aanzien er ook niet sterker op dat deze hem niet heeft weten te overreden zijn biezen te pakken. Wat moet Lucassen als monddood en volstrekt ongeloofwaardig parlementslid, behalve geld opstrijken? Ja, het kabinet in stand houden, waarlijk een ijzersterke reden om hem te handhaven.
Wilders zal enorm balen, ook van de andere mannen die van alles voor hem verborgen hielden. De PVV’ers konden natuurlijk nooit bevroeden dat hun verleden zo zou worden nageplozen. Maar op een simpele vraag als: heb je nog iets te verzwijgen of ben je ooit met politie of justitie in aanraking geweest, kun je toch gewoon eerlijk antwoorden? Wilders had zelf iedereen moeten natrekken. Nu krijgt hij toch te maken met LPF-achtige toestanden waar hij zo bang voor was. De PVV trekt nu dus ook goudzoekers en bandieten aan.
Bij Pauw en Witteman zag ik een keurig, welbespraakt 17-jarih meisje uit Limburg, dat zich kandidaat wilde stellen voor de PVV voor de Provinciale Statenverkiezingen. Als ze dit in Friesland had gedaan, was ze achtervolgd door de AFA (Anti Fascisten Fryslân). Zij willen het de partij flink moeilijk maken om mee te doen aan de verkiezingen van volgend jaar maart in Friesland. Hierin willen ze samenwerken met jongeren uit de kerken. Wat ze gaan doen weten ze nog niet, maar het persbericht was opgesteld in een dreigende toon. De AFA eiste de besmeuring met rode hakenkruisen op aan de woning en auto van PVV-kandidaat Jan Lautenbach uit Oudwode. De politie kon mij gisteren niet vertellen of die claim is nagetrokken. Verrassend, om niet te zeggen merkwaardig was het commentaar van Ate de Jong van anti-discriminatiebureau Tumba, dat meestal toch alle bedreiging en intimidatie terecht verfoeit. In plaats van de anonieme bekladding te veroordelen – zoals Commissaris der Koningin John Jorritsma terecht deed op Omrop Fryslân – liet De Jong zich uit in de trant van: ja, wie zulke standpunten heeft, kan dit verwachten. Een soort koekje van eigen deeg dus. Naar mijn weten hebben PVV’ers nimmer iets beklad en sprak Wilders juist zijn afschuw uit over het besmeuren van islamitische gebedshuizen. De Jongs commentaar was ook alleen op de site van de omrop te lezen, onder de titel: ‘Bedreiging niet erg.” De kranten besteedden er weinig aandacht aan. De redenatie is curieus, zo zou je dus ook kunnen zeggen als iemand het huis of de auto van een werknemer van een proefdierenlab besmeurt met enge teksten: ja, wie dit de dieren aandoet, kan dit verwachten. Of: “Ja, wie rijk is en dit niet deelt met de armen kan verwachten dat hij bestolen wordt.” We moeten wel onverholen vasthouden aan de uitgangspunten en beginselen van de rechtsstaat. Ieder heeft het recht om zich aan te sluiten bij een democratische verkozen partij. Het is onacceptabel dat mensen die zich kandidaat willen stellen voor de PVV dit nalaten omdat ze bang moeten zijn voor of worden gemaakt door AFA.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home