Dieronvriendelijk
IN HET NIEUWS..
Jagen voor de gezelligheid, ganzenlever als lievelingsmaal en een stinkende kat als symbool voor een vies huis. Ik noteerde dieronvriendelijke methodes en uitspraken.
Stinkende kat
Als u dit leest naderen we het voorjaar alweer. In de Leeuwarder Courant viel me een intro op van een verhaal van iemand die eindelijk haar droomwoning had gevonden. Er moest nog wel het een en ander worden opgeknapt, want: ,,De graffiti zat op de voordeuren, er lag kattenpoep in de wc en de stinkende kat liep met een dode muis in zijn bek’’. Opvallend: kattenpoep in de wc, moet er toch wel door een mens zijn gedeponeerd, anders was het wel een heel zindelijke kat. Maar waarom dan niet even doortrekken? En wat moet ik me bij een ‘stinkende kat’ voorstellen? Katten stinken bij mijn weten zelden en als het de kat van de toekomstige bewoonster zelf was, heeft ze haar huisdier niet goed verzorgd… De kat wordt opgevoerd als vreselijk dier, dat stinkt, poept en een muis meeneemt, om te illustreren hoe erg het met het huis gesteld was. Een merkwaardige manier om de staat van een woning toe te schrijven aan een huisdier dat er wel of niet woont.
Ramstestikel
Ik lees dat een bekende Leeuwarder restauranthouder het na 21 jaar voor gezien houdt. In de Leeuwarder Courant wordt hij aangeduid als iemand die als eerste ‘ramstestikel’ op het menu zette. Dat geldt dan blijkbaar als toppunt van exclusiviteit. Als vegetariër kan ik daar alleen maar van gruwen. Maar of het erger is dan karbonade? De Nobelprijswinnaar zegt in Happinez dat een mens zonder dromen ‘niets’ is, waar ik me wel in kan vinden. De toevoeging ‘dan is het net een dier’, komt op mij nogal negatief over. Zijn het niet meestal mensen die de ‘beest’ uithangen. Niet voor niets gebruikt een werelddierenorganisatie de slogan ´Bescherm de dieren tegen de beesten´, op een poster waarop zo´n Canadese beul een zeehondenjong neersabelt.
Bontdrager groen?
De omroep Llink meldt dat Harmke Pijpers, de door mij overigens gewaardeerde televisie- en radiocollega, zeer groen is. Ze heeft tig spaarlampen, maar dat ze bont draagt is helaas maar een klein minpuntje voor de Llinkers. De presentatrice lacht wat schaapachtig als een jager in haar bijzijn een duif heeft neergeknald en hem nog warm in zijn hand tentoonspreidt. Ze stelt een open, correcte vraag, zoals een keurig journalist betaamt: ‘Hoe is het om een dier dood te schieten?´, waar ik had willen weten: ´Voelt u zich geen enorme schoft en moordenaar nu u dit volstrekt onschuldige dier heeft afgeknald voor uw lol?´
In een ander programma zie ik hoe een palingvisser schilderijen maakt van de huiden van de aalvormigen. Het lijken wel landschapjes, al die plakkaten vissenleer die hij opplakt. En het ruikt ook nog naar vis. Geldt blijkbaar als aanbeveling.
Levend koken
In het nieuwe blad Goodies, waarin duurzaam genieten centraal staat (Isa Hoes en Antonie Kamerling) lees ik dat Slow Food (duurzaam, anders langzaam eten) zo goed is. De beweging heeft de slak als symbool geadopteerd. In het bericht ‘Slakken en ontslakken’ lees ik dat slakken weer mogen. ‘Ze zijn namelijk echt lekker.’ Vooral verse, die je levend en al thuis kunt laten bezorgen door een slakkenkwekerij. Wel tien dagen vantevoren, want de diertjes moeten eerst tien dagen ‘vasten’. Uitgehongerde slakken smaken namelijk het lekkerst. De journalist wil natuurlijk weten of dat niet zielig is. Antwoord van de slakkenkweekster: .’Welnee, ze vallen na een paar dagen honger gewoon in slaap. Dat is heel natuurlijk, want dat doen ze in de winter ook.’ Maar dat levend koken dan, probeert de interviewster nog. Antwoord: ‘Dat valt ook wel mee, want ze zijn heel snel dood.’ Waarop de uitsmijter komt: ‘In Frankrijk gooien ze er een schep zout bovenop, dat is pas zielig.’ (Omdat ze dan in een keer een snelle dood zouden sterven, vermoed ik, lijkt me overigens ook zeer pijnlijk)
Ganzenlever
In een oud nummer van het blad Sprout (voor ondernemers) valt mijn oog op een interview met een topman van de Zeeman Groep. Een sympathieke, no nonsense man, concludeer ik al lezend. Tot ik de keuze voor zijn galgenmaal lees: ‘ganzenlever’. Had ik kunnen verwachten van iemand die ‘zich nergens echt druk’ om zegt te maken. Goed nieuws: de Beijenkorf heeft alle foie gras uit zijn assortiment gehaald, na een actie van Wakker Dier. Ganzen worden mechanisch in een paar weken volgepropt met maismeel om de lever snel te doen opzwellen. Een zeer barbaarse methode. Hij is dan ook verboden in Nederland. Maar in de rest van de EU niet (leve het verenigd Europa!) De leverancier schonk de overtollige bakjes paté aan de Voedselbanken. Kunnen de minder bedeelden ook eens proeven van deze rijkeluistractatie. Maar dan gaat de leverancier er wel van uit dat minima per definitie een minder sterk geweten hebben. Wat de ethische vraag oproept of je voeding die ‘niet kan’ wel als voedselbron aan derden mag schenken.
De laatste dag van het jaar sluit ik niet erg optimistisch af. Op www.geenstijl.nl lees ik dat stropers in Zimbabwe 17 olifanten en een neushoorn hebben gedood. De olifanten om het ivoor. Hoewel de handel erin verboden is, deert dat de jagers niet. De mensheid heeft nog veel te leren in 2007.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home